Vragenlijst bomenbeleid door veel mensen ingevuld

Vragenlijst bomenbeleid door veel mensen ingevuld

Van 7 t/m 25 maart 2024 heeft gemeente Midden-Drenthe samen met Enigma Research inwoners gevraagd om een vragenlijst in te vullen over bomen en groen. Inwoners gaven hun mening over de bomen in hun buurt en wat ze vonden van o.a. het onderhoud, overlast en de communicatie van de gemeente bij het kappen van bomen. Ruim 500 mensen hebben de vragenlijst ingevuld, bedankt! We zien dat de inwoners bomen belangrijk vinden en zich betrokken voelen bij het groen in hun omgeving. Hieronder een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de vragenlijst.

Inwoners vinden bomen het belangrijkst voor het klimaat/milieu
Inwoners die de vragenlijst invulden, konden kiezen welk nut van bomen voor hen het belangrijkst was. De rol van bomen bij een gezonde leefomgeving staat op één; ruim negen op de tien inwoners vinden dit (heel) belangrijk. Bijna vier op de vijf mensen vinden het verhogen van de biodiversiteit en de bestrijding van hitte (heel) belangrijk. Dat bomen de economische waarde van de omgeving verhogen en dat bomen bijdragen aan de identiteit van de gemeente Midden-Drenthe, was iets minder belangrijk.

Meer snoeien en beter onderhoud grootste aandachtspunten
Inwoners vinden het belangrijk dat bomen niet onnodig overlast veroorzaken of voor gevaarlijke (verkeers)situaties zorgen. Verder mogen er van inwoners nog wel meer bomen worden geplant in de gemeente. Vooral in de wijken is hier nog genoeg ruimte voor. Bij het planten van bomen moet er genoeg afwisseling zijn. En mensen willen dat er inheemse soorten worden geplant, oftewel bomen die van nature voorkomen in het gebied. Wanneer er bomen worden gekapt, vinden inwoners het belangrijk dat hier nieuwe bomen voor in de plaats komen.

Aanplanting van nieuwe bomen gewenst
Drie op de vijf inwoners zijn (heel) tevreden over het aantal bomen bij hen in de buurt. Nog eens ruim twee op de vijf vinden dat de bomen in hun buurt voor genoeg schaduwplekken zorgen. Het planten van nieuwe bomen is een belangrijk aandachtspunt; twee op de vijf zijn hier (heel) ontevreden over en slechts één op de vijf is positief. Ook is één derde van de inwoners ontevreden over het onderhoud van de bomen; twee op de vijf zijn hier wel (heel) tevreden hierover. Over het beschermen van oude(re) bomen zijn de meningen verschillend; een kwart van de mensen vindt dat dit onvoldoende gebeurt, terwijl nog een kwart hier wel tevreden over is.

Inwoners genieten het meest van de bomen in de lente en de zomer
Negen op de tien inwoners vinden het fijn om door bomen de seizoenen te beleven. Vooral in de lente en in de zomer wordt er genoten van de bomen.

In de ideale bomenmix zien bewoners het liefst vooral middelhoge bomen
Inwoners zien het liefst een mix van lage-, middelhoge- en hoge bomen in de gemeente. Wat betreft de verdeling van deze mix moet het percentage hoge bomen (meer dan 10 meter) het kleinst zijn (28%). Ongeveer twee op de vijf bomen moeten tussen de 5 en 10 meter zijn en één derde van de mix moet bestaan uit lage bomen.

Meeste overlast van bladeren
Bijna de helft van de inwoners heeft (ietwat) overlast van bomen in de buurt. Het vaakst worden bladeren genoemd. Twee op de vijf noemen verder vallende takken, vruchten en eikels. Een kwart van de mensen heeft overlast van de eikenprocessierups. Andere soorten overlast die worden genoemd zijn kleverig spul op de stoep en auto, te veel schaduw en vogelpoep.

Een groot deel van de inwoners vindt dat de communicatie van de gemeente beter moet
Tweederde van de inwoners vindt het (heel) belangrijk dat de gemeente hen op de hoogte stelt als er bomen in hun omgeving worden gekapt. Nog eens één op de vijf is neutraal. Slechts 14% vindt het (helemaal) niet belangrijk om te worden geïnformeerd. Drie op de vijf inwoners zijn neutraal of zeggen geen mening te hebben over de communicatie vanuit de gemeente als er bomen worden gekapt. Nog eens een kwart is (heel) ontevreden. Slechts één op de tien mensen is positief over de communicatie vanuit de gemeente. Het is duidelijk dat de communicatie vanuit de gemeente niet goed terechtkomt bij een groot deel van de inwoners.

Inwoners willen een steentje bijdragen aan het groener maken van hun eigen buurt
Vier op de vijf inwoners met een tuin willen (misschien) tegels in hun tuin te vervangen door groen. Meer dan de helft heeft dit zelfs al gedaan. Voor het aanleggen van een groen dak of groene gevel is iets minder belangstelling, maar ook hier wil de meerderheid (58%) (misschien) mee aan de slag. Zeven op de tien mensen willen (misschien) zelf (groen) onderhoud doen in hun omgeving, als de gemeente in ruil daarvoor de omgeving mooier inricht.

Wat gaan we met de resultaten doen?
De gemeente is aan de slag met het schrijven van een nieuw bomenbeleid. Daarbij gaan we rekening houden met de reacties op de vragenlijst. We kijken naar de dingen waarvan inwoners vinden dat het al goed gaat, maar ook naar dingen die beter kunnen. Zo gaan we zorgen dat we in het beleid niet alleen de regels opschrijven. We gaan ook uitleggen op welke manieren we bomen beheren en waarom we bijvoorbeeld kappen of dunnen. En we gaan nadenken over hoe we inwoners beter kunnen bereiken met onze communicatie. Het bomenbeleid wordt uiteindelijk vastgesteld door de gemeenteraad. De aankondiging daarover komt later dit jaar in het Gemeenteblad.

Benieuwd naar het hele rapport?
Klik op het PDF logo om het rapport te downloaden.

Vragenlijst bomenbeleid door veel mensen ingevuld

Van 7 t/m 25 maart 2024 heeft gemeente Midden-Drenthe samen met Enigma Research inwoners gevraagd om een vragenlijst in te vullen over bomen en groen.

Inschrijving voor Burgerpanel Midden-Drenthe geopend

Laat uw stem horen! We vinden uw mening en ideeën belangrijk. Schrijf u in voor het Burgerpanel en denk mee!

Resultaten communicatie onderzoek bekend

De gemeente Midden-Drenthe heeft een onderzoek uitgevoerd naar de communicatie- en informatievoorziening van de gemeente.

ctrl+alt+a